Ugrás a fő tartalomhoz
Itt jár most: www.nszcell.hu / Gyermekjóléti és egészségügyi alapszolgáltatás / Bölcsőde
Európai Szociális Alap

Bölcsőde

 

 

A Bölcsődei kollektíva az alábbi filozófia szellemében végzi munkáját:

„Gyermekekkel foglalkozni minden bizonnyal a leghatalmasabb munka, ami földünkön osztályrészünkül jutott, de saját tökéletességünket is ez mozdítja elő.”
(Brunszvik Teréz)

 

Bölcsődénk a Népjóléti Szolgálat részlegeként működő intézmény, amely 20 hetes kortól 3 éves korig biztosítja a kisgyermekek napközbeni ellátását, gondozását és nevelését. Ha a gyermek a 3. életévét betöltötte a bölcsődei gondozási nevelési év végéig maradhat a Bölcsődében. Amennyiben még nem érett az óvodai nevelésre, a 4. életévének betöltését követő augusztus 31-ig tovább gondozható a Bölcsődében.

Intézményünkben négy csoport működik: Törpike, Micimackó, Pumukli és Vuk csoport.
Az épületben a csoportszobákon kívül fürdőszoba, wc-ék, átadó-  és kocsi tároló helyiségek találhatók. Az átadókban az átöltöztetéshez pelenkázó asztal, pad és a gyermekek ruházatának elhelyezésére fogas és szekrény áll a rendelkezésre. Minden gyermek részére külön hely van a szekrényben, cipős szekrényben, és fogas jellel ellátva a kabátoknak.

A négy csoport mindegyikében 2 – 2 fő szakképzett gondozónő  végzi a kisgyermeknevelői munkát. Egy gondozónő helyettesítő feladatokat lát el. Egy-egy gondozónőnek 5 – 6 ”saját” gyermeke van a csoportban. Amikor mindketten jelen vannak a csoportban akkor kizárólag „saját gyermekeikkel”foglalkoznak.

A felvételt nyert gyermek a szülővel közösen fedezheti fel új környezetét, a Bölcsődét. Ez a beszoktatási (adaptációs) időszak melynek időtartamát a gyermek szükséglete határozza meg,-  de általában kb. 2 hét - kis lépésekben, fokozatosan a gyermek egyéniségéhez igazodva történik.
Intézményünk életét a jól szervezett, folyamatos, rugalmas napirend jellemzi, mely a nyugodt és folyamatos gondozás feltételeit biztosítja, megteremtve a biztonságérzetet, kiszámíthatóságot, az aktivitás és az önállósodás lehetőségét a kisgyermek számára. A folyamatos gondozáson belül egymást követik az események (tisztálkodás, étkezés, alvás) és a gyermek legfontosabb tevékenysége a játék. A játékkal segítjük a gyermeknek a környező világ megismerését, befogadását és törekszünk elősegíteni a testi, értelmi, érzelmi és szociális fejlődését. Lehetőséget ad a játék a társas kapcsolatok fejlődésére is, hiszen a kisgyermek számára örömforrás a többi gyermekkel való együttlét. A társak viselkedése  pedig mintát nyújt a szocializációhoz. A mese, a vers, a bábjáték, az  ének zene, a tánc, az alkotótevékenységek, a  mozgásos játékok, a természet tevékeny megismerése és az egyéb tevékenységek a nagyobbak részére (gyümölcsnap előkészítése) már előkészíti az óvodai nevelést.
A beszoktatási idő elteltével a különböző játéktevékenységeket a kisgyermeknevelők a saját csoportjukban lévő gyermekek életkorát, fejlettségét és egyéniségét figyelembe véve heti programok keretében megtervezik, és tájékoztatásul az átadóban kifüggesztik.

A Bölcsőde önálló konyhával is rendelkezik, melyben a gyermekek egyéni igényeit figyelembe véve készül az életkoruknak megfelelő étel.

Napi négyszeri étkezést biztosítunk:

 • reggeli             8-órakor
 • tízórai:           10-órakor
 • ebéd:             12-órakor
 • uzsonna:        15-órakor

A bölcsődei ellátásért térítési díjat kell fizetni, melyet a fenntartó rendeletében határoz meg. Jelenleg ez az alábbiak szerint alakul:

 • a gondozás 80  Ft naponta,
 • az étkezés napi díja: bruttó 337 Ft + ÁFA
 • a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülőnek ingyenes az ellátás.

Mi történik, ha beteg a gyermek?
A gyermek megbetegedése esetén a bölcsődét értesíteni kell. Az étkezésből való hiányzását csak a lemondást követő naptól lehet figyelembe venni. A betegség tünetei a bölcsődei tartózkodás ideje alatt is jelentkezhetnek. Ilyen esetben a Bölcsőde értesíti a szülőt, aki gondoskodik a gyermek orvosi ellátásáról, otthonában történő gyógykezeléséről. Kérjük a kedves szülőket, hogy az otthon észlelt lázas állapot (pl.: felső-légúti fertőzések) esetén ne hozzák el Bölcsődénkbe a gyermeket, hiszen a többiek is megfertőződhetnek! 
A gyermek csak orvosi igazolással hozható a bölcsődébe. Érkezéséről kérjük megelőző napon telefonon értesíteni a bölcsődét!

Mire van szüksége a gyermeknek a bölcsődében?:

 • Megfelelő méretű csúszásmentes kényelmes cipőre vagy szandálra.
 • Két garnitúra váltó ruhára – mindig az évszaknak és  az időjárásnak megfelelően .
 • Eldobható pelenkára, popsi kenőcsre, ha szobatiszta akkor WC papírra, pót bugyira, zoknira, nadrágra.
 • Papír zsebkendőre, papír szalvétára, folyékony szappanra.
 • Otthonról hozott kedvenc játékra, esetleg cumira. 

Nyitvatartási idő: Hétfőtől-péntekig naponta; 6 órától 18 óráig, kivéve ünnepnapokon és nyári takarítási szünetben (kb.:4 hét), illetve a téli szünet (a két ünnep közötti időtartam) ideje alatt.

Elérhetőség:
NÉPJÓLÉTI SZOLGÁLAT
BÖLCSŐDE
CELLDÖMÖLK
Vasvári P u.17.
Telefon: 95/420-190
Mob.tel:70/456 6513
e-mail: nsz.bolcsode@cellkabel.hu

Programterv 2021:

 

 • Április 26-án, 8-12 óra között: Bölcsődei beíratkozás
 • Április 27-én, 8-17 óra között: Bölcsődei beíratkozás
 • Július 26- augusztus 15-ig: Nyári leállás

Bölcsődés korú gyerekek napközbeni ellátása bölcsödében – ellátási területe

 1. Celldömölk
 2. Borgáta
 3. Csönge
 4. Duka
 5. Egyházashetye
 6. Jánosháza
 7. Karakó
 8. Keléd
 9. Kemeneskápolna
 10. Kemenesmihályfa
 11. Kemenespálfa
 12. Kemenessömjén
 13. Kissomlyó
 14. Köcsk
 15. Mesteri
 16. Nagysimonyi
 17. Nemeskeresztúr
 18. Nemeskocs
 19. Ostffyasszonyfa
 20. Tokorcs
 

 

 

Európai Szociális Alap